31è GIFF del 24 al 28 de setembre al de 2019 EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN
31è GIFF  del 24 al 28 de setembre al  de 2019                                                   EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN

MÉXICO  //  PREMIS CUGAT  //  CINEMAGINAIRE  //  ALTRES  //  CADAQUÉS  //

PREMIS - HOMENATGE XAVIER CUGAT 2019
Prenent model de les cerimònies del Passeig de la Fama del Hollywood Bulevard

i en motiu del 119 aniversari del seu naixement a Girona, us convoquem l'1 de gener del 1900 a la Plaça de l'Oli a les 19h

ELS PREMIATS

MARIONA FÀBREGAS darrera Cantant de Xavier Cugat.

FESTIVAL PEPE SALES al talent de tots els creatius que formen part de l’equip de Lluís Llamas i Consol Ribas.

ALBERT VIDAL actor, per la seva trajectòria en creacions escèniques en teatres i obres cinematogràfiques de tall experimental, sense obviar la seva carrera d’actor de cinema comercial.

PEIXOS D’AIGUA DOLÇA documental estrenat al Festival de cinema de Girona, on va obrir camí a altres festival i premis.

ENRIQUE ESKEDA per la BSO (banda sonora original) de Desde el fondo.

PEDRO PARDO per la música de la pel·lícula Tocats pel foc (adaptació novel·la de Pedrolo)

CAMÍ DE PAPERS de Carla Jou, Maria Llop, Angela Serrano, Júlia Camps, Roger Mañosa, 

Blanca Viñas, Maria Abadia i Eva Reina estudiants de l’ERAM per la seva difusió de l’espot del Festival de cinema a les xarxes socials.

 

HOMENATGE a XAVIER CUGAT per la seva virtuosa i profunda formació musical, el seu talent en la creació musical, en l’arranjament, en l'orquestració i, sobretot, per la seva capacitat de fusionar formes musicals oposades com la música criolla llatina i el jazz de grans orquestres, donant lloc per primera vegada al LATIN JAZZ.

Lamentablement només se’l recorda i difon per a seva frivolitat, ignorant que va ser un dels músics més importants del segle XX, la seva orquestra es considerada la segona del segle XX. Va despertar talent com Rita Muntané, Abbe Lane de manera exclusiva i des del seu Show de Las Vegas a Woody Allen, Tony Bennett, Nina Simone...

Aquest homenatge ens ve avalat per les eminències musicals de Joan Albert Amargós (compositor, arranjador, instrumentista, en tots els gèneres: opera, jazz, simfònic, BSO, flamenc, rock, etc.) i Josep Borràs director de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

Cugat CREADOR del LATIN JAZZ  1918 - 2018

El dia 1 de gener de l’any 1900 va néixer Xavier Cugat, gironí universal, esdevenint una destacada celebritat de Hollywood amb quatre estrelles al Passeig de la fama.
Va revelar grans talents com Rita Muntaner, Abbe Lane, Woody Allen, Tony Bennett, Nina Simone, la Nina, etc. Va orquestrar, treballar i relacionar-se amb les millors estrelles del Hollywood de l'època dorada.
La seva Gran orquestra ha estat considerada la segona més important de la història, després de Glen Miller, seguit de Pérez Prado i Ray Conniff.
La seva Gran Orquestra ha estat considerada la segona més important de la història, després de Glenn Miller, seguit de Pérez Prado i Ray Conniff.
A diferència de les altres orquestres, Cugat destacava al/la cantant, donant-li el protagonisme de l'espectacle i convertint-lo en una estrella. Mentre que  Miller, Prado i Conniff posaven el pes de la melodia a un conjunt de violins, trompetes o altre grup d'instruments prenent el rol de la veu humana. També cors, però el director sempre era l’estrella. En aquest sentit Cugat va ser molt generós amb el nou talent. 

 

2018 CENTENARI del LATIN JAZZ

Cugat crea la fusió més important de la història de la música: Latin Jazz.

D’això fa 100 anys, 1918, quan es va casar amb Rita Muntané. La va treure del cor de l’església, de les bandes negres del carrer i va posar la seva música criolla dins la Big Band americana, incorporant-hi també la conga i les maraques. Al centre de tot, la cantant, ballant amb uns moviments de cintura sensuals i excitants.

 

 

ABBE LANE 

RITA MUNTANER 

WOODY ALLEN Días de radio 

Tony Bennett  

Nina Simone/

la Nina

Frank Sinatra

PRIMERS PREMIS CUGAT 2017

//  PREMIS CUGAT  //  PREMSA  //  GALERIA FOTOS  //  VIDEO  //

PREMIS CUGAT

Sexo, maracas y chiuauas, Millor documental del 29 GIFF, per Albert Solé productor


Aquí es posible, Millor Handicapped del GIFF. Manuela Gomez


Raccordman, Millor fotografia de Web sèrie del GIFF per Maria Pérez


Notas aparte, Premi Especial del GIFF al guió Web sèrie, d’Alba Guillén


Ay El Chacho sí que sabe, Premi Especial del GIFF per la direcció de Rosa Delgado


Un sueño cubano, premi Especial del GIFF pel projecte de Selene Perdono


Roger, infantil Premi Especial del Festival per l'equip del film, Ingrid Masarnau i Arnau Gòdia


Lucy, Premi Especial del GIFFper la interpretació d’Ava Leiva


La otra, Premi Especial del GIFF per la interpretació de Nur Aiza


Notas aparte, Millor Interpretació Web series del GIFF a la interpretació Aysha Daraaui


Brindis, Millor Interpretació D.O. al GIFF per la interpretació de Marcel Tomàs


Joan Albert Amargós, per la seva Trajectoria BSO sense deixar de banda les seves composicions sinfòniques, de jazz, arrenjador, intèrpret... El premi va ser Lliurat pel direcrtor de l'ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i el President de l Col·legi de directors de cinema.


Sexo, maracas y chiuauas, BSO per Xavier Cugat. El recull Carme Padrossa, darrera secretaria de Cugat

XAVIER CUGAT - HOMENATGE

ESDEVENIMENT

LLIURAMENT PREMIS. Es donaran més de 10 premis relacionats amb el cinema i les BSO (bandes sonores originals) i la música en general.
CONCERT HOMENATGE a l’il·lustre gironí amb Alex Fong, Maria Elena Espinosa i Laura Flores.
Els Premis Xavier Cugat, tindran continuïtat amb una freqüència anual, coincidint amb l’aniversari del seu naixement, l’1 de gener, tot i que ens anticipem dos dies.

Estarà presentat per MARCEL TOMÀS, actor, showman i excepcional mim.

 

NOU PLATEA GIRONA Dissabte 30 de desembre 22:30h

Carrer Jeroni Real de Fontclara, Girona

 

El Festival de cinema de Girona institueix els Iers Premis Xavier Cugat. Sorgeix perquè el Premi a la Banda sonora guanyadora del Festival d’enguany ha estat ser per Xavier Cugat, en la pel·lícula Sexo, maracas y chiuauas. El seu trofeu es lliurarà en aquest acte juntament a altres trofeus de BSO i cinema.

Aquests premis són un Homenatge a Cugat i s'institueixen just quan fa cent anys que va crear el LATIN JAZZ. Grans personalitats del sector de la música s'estan adherint a l'esdeveniment. 

30112018