31è GIFF del 24 al 28 de setembre al de 2019 EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN
31è GIFF  del 24 al 28 de setembre al  de 2019                                                   EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN

//  PREMIS CUGAT  //  PREMSA  //  GALERIA FOTOS  //  VIDEO  //

SALA DE PREMSA

Fotos x Premsa
fotos x premsa.rar
Archivo comprimido [3.0 MB]
NdeP Cugat-español-.doc
Documento Microsoft Word [28.0 KB]
NdeP Cugat-català-.doc
Documento Microsoft Word [29.0 KB]

CIRCULAR DE PREMSA

 

Els Premis Cugat són un homenatge a l’il·lustre músic gironí, 100 anys després de fusionar la música llatina amb el jazz.

Centenari del Latin-Jazz

 

 

HOMENATGE a XAVIER CUGAT pels seus valors artístics, la seva virtuosa i profunda formació musical, el seu talent en la creació musical, en l’arranjament, en l'orquestració i, sobretot, per la seva capacitat de fusionar formes musicals oposades com la música criolla llatina i el jazz, donant lloc per primera vegada al LATIN JAZZ.

Lamentablement només se’l recorda i difon per a seva frivolitat, ignorant que va ser un dels músics més importants del segle XX, la seva orquestra es considerada la segona del segle XX. Va despertar talent com Rita Muntané, Abbe Lane de manera exclusiva i des del seu Show de Las Vegas a Woody Allen, Tony Bennett, Nina Simone...

Aquest homenatge ens ve avalat per les eminències musicals de Joan Albert Amargós (compositor, arranjador, instrumentista, en tots els gèneres: opera, jazz, simfònic, BSO, flamenc, rock, etc.) i Josep Borràs director de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

 

 

El Festival de cinema de Girona institueix els Premis Cugat, com merescut homenatge a l’il·lustre músic gironí que va esdevenir una celebritat a Hollywood.

Xavier Cugat va néixer a Girona l’1 de gener de 1900, després de llargues i viscudes històries arreu del món va morir a la seva ciutat el 28 d’octubre 1990. Als catorze anys era el primer violinista de l’Orquestra Nacional de Cuba, als divuit estava enamorat d’una jove de l’entorn negre de l’Havana, Rita Muntaner, s’hi va casar, i amb unes maraques la va posar a cantar cançons criolles a la Big Band, tot donant lloc a una extraordinària fusió, la millor de la història moderna de la música: el LATIN JAZZ.

Cugat va seguir revelant grans talents com Abbe Lane, Woody Allen, Tonny Bennett, Nina Simone, la Nina. Va orquestrar a les millors estrelles de Hollywood. La seva Gran Orquestra es considerada la més important després de Glenn Miller; la segueix Pérez Prado, Ray Conniff, Mantoviani, Pappeti i Goodman.

A diferència de les altres orquestres, Cugat destacava al/la cantant, donant-li el protagonisme de l'espectacle i convertint-lo en una estrella. Mentre que  Miller, Prado i Conniff posaven el pes de la melodia a un conjunt de violins, trompetes o altre grup d'instruments prenent el rol de la veu humana. També cors, però el director sempre era l’estrella. En aquest sentit Cugat va ser molt generós amb el nou talent.

 

ESDEVENIMENT

Es lliuraran premis relacionats amb el cinema i les BSO (bandes sonores originals).

L’acte tindrà lloc al Nou Platea Girona, el dissabte 30 de desembre 22:30h. carrer Jeroni Real de Fontclara 4, Girona i estarà presentat per l’actor i showman Marcel Tomàs. El premi més destacat és el de la banda sonora de Cugat, del documental Sexo, maracas y chiuauas d’Albert Solé Bruset.

Els Premis neixen per reconèixer l’il·lustre talent del mestre i de la necessitat de fer una festa dels premiats del Festival de cinema de Girona tres mesos després del Palmarès. Tanmateix celebrar l’èxit dels premiats, atorgar premis que no es varen recollir i concedir nous premis especials.

A l’acte hi assistirà via telèfon, des de Miami, Carme Padrossa, darrera secretària de Cugat. De manera presencial el director de l’Esmuc i el president del Col·legi de directors de cinema de Catalunya.

Els Premis Cugat tindran continuïtat amb una freqüència anual, coincidint amb l’aniversari del seu naixement.

 

Premiats:

JOAN ALBERT AMARGOS, per la seva trajectòria, Gran Mestre de la BSO

Sexo, maracas y chiuauas, producció d’Albert Solé

Sexo, maracas y chiuauas, banda sonora de Xavier Cugat

Tot anirà bé, interpretació de Fermí Reixach

Brindis, interpretació de Marcel Tomàs

Interior doble, creació de Roser Bover

El nostre llarg silenci, fotografia de Quim Paredes

Notas aparte, guió d’Alba Guillén

Ay El Chacho sí que sabe, direcció de Rosa Delgado

La otra, interpretació de Nur Ailza

Lucy, interpretació d’Ava leiva

Un sueño cubano, projecte de Selene Perdono

Raccordman, direcció i producció d’Eric Alemany

Roger, creació d’Ingrid Masarnau i AAVV

 

CONCERT HOMENATGE

Els músics i cantants Alex Fong, Maria Elena Espinosa i Laura Flores, clouran l’acte amb un concert homenatge.