31è GIFF del 24 al 28 de setembre al de 2019 EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN
31è GIFF  del 24 al 28 de setembre al  de 2019                                                   EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN

23è PALMARÈS - 2011

"UNA FLOR EN RECEPCIÓN" I "TERRITORI AL PLAT", MILLORS CURTS DE FICCIÓ I DOCUMENTAL DEL 23È FESTIVAL DE CINEMA DE GIRONA

El jurat premia també "Amistad" com a millor curt en la categoria de 35mm

Les pel·lícules "Una flor en recepción" i "Territori al plat" han rebut aquest vespre els premis com a millors curts en les categories de ficció i documental, respectivament del 23è Festival de Cinema de Girona. El jurat ha premiat també el film "Amistad" com a millor curt en la categoria de 35 mm. El palmarès s’ha entregat aquest vespre en un acte a la Casa de Cultura de Girona que ha servit també per reconèixer l’actor i clown Johnny Melville amb el premi Xavier Cugat per la seva trajectòria.

En la categoria documental, el jurat ha escollit com a millor documental "Territori al plat" dirigit per Toni Martí per “la manera en què aquest documental fa reflexionar el públic sobre la gastronomia de proximitat i la gent que s’hi dedica”, fent una menció especial “a les seves característiques tècniques”.

A "Territori al plat", Toni Martí proposa una reflexió sobre la gastronomia de proximitat a l’Empordà i, a través d’un ramader, un pescador, un pagès i una cuinera, es descobreixen les dificultats que viu un sector que, des de ben antic, s’ha encarregat de dissenyar el paisatge i de fer arribar el territori al plat.

El jurat ha volgut lliurar també un accèssit a "Somnis atrapats" d’Anna Teixidor i Marc Faro “per la diversitat dels personatges i la qualitat tècnica de la pel·lícula”. A "Somnis atrapats" conflueixen quatre històries de persones immigrades que transcorren a Salt.

Esperonar la recuperació de la història
En la categoria de documental, el jurat també ha volgut fer una menció especial al documental "Narcís Masferrer Buixó, Narmas" dirigit per Anna Vicens. Amb aquest reconeixement, el jurat “vol esperonar aquest tipus de documental, on la recuperació de la història de cada poble i la seva gent és la seva raó de ser”. En aquest documental, Anna Vicens explica la trajectòria de la vida de Narcís Masferrer, mestre de professió, dibuixant, ninotaire, redactor del setmanari Àncora i home de teatre. 

El jurat estava format per François Boutonnet, director del Festival Cinemaginaire d’Argeles sur Mer; Natàlia Navarro, directora  d’Inspai Centre de la Imatge de la Diputació de Girona; Jordi Teis, director d’Olotdoc Mostra de Documentals d’Olot  i  Josep Ferrer, director del Cinema Club Vuitimig de Cassà de la Selva.

Pel que fa a la categoria de Ficció, el jurat ha escollit com a millor curt la pel·lícula "Una flor en recepción" de Marta Parreño, que s’ha endut també el premi a la millor interpretació femenina per a Belén López. En aquest film de Valladolid, s’explica la trobada de dues hores entres dos desconeguts.

El premi a la millor direcció ha estat per a l’actor i clown Johnny Melville, per a la pel·lícula "Blactracker", on evoca de forma poètica els llegendaris westerns de Hollywood. Melville s’ha endut també el premi a la millor interpretació masculina pel mateix film.

El jurat ha volgut reconèixer també la pel·lícula "Le llamaremos Bobby" del gironí Paco Cavero com a millor guió per la seva originalitat. El premi a la millor fotografia ha estat per a Gerard Puigmal i Martí Colomer per la pel·lícula "Frames" mentre que la gironina "Reykjavik" s’ha endut el premi al millor muntatge. "Reykjavik" està dirigida per Víctor Correas i Joan Enric Barceló.

Per últim, el jurat ha volgut reconèixer amb el premi a la millor música original el curt "Fuzzy" per la dificultat que representa produir un musical. El director i guionista Lluís Hereu; la guionista Teresa Crespo; Josep Maria Canals i Jesús Codiñach del col·lectiu de cineastres d’Olot han format part del jurat.

Pel que fa a la categoria de 35 mm, el premi a la millor pel·lícula ha estat per a "Amistad" d’Alejandro Marzoa. La millor direcció ha recaigut en Eugenia Poseck per la pel·lícula "Slide", on compartia direcció amb altres cineastes. La millor interpretació masculina ha estat per a Carlos Blanco, també per "Amistad", mentre que Gema Santoyo i Camila Bertone s’han endut el premi a la millor interpretació femenina per "Pecera".

El jurat estava format per Roser Fort, directora del Centro Alameda de Xile; Santi Lapeira, director i guionista; Pep Armengol, director de càsting i Almudena de Santiago, productora musical.


Premi Xavier Cugat

Els premis del 23è Festival de Cinema de Girona s’han lliurat aquest vespre en un acte a la Casa de Cultura de Girona on també s’ha entregat el premi Xavier Cugat a l’actor i clown Johnny Melville en reconeixement a la seva trajectòria. Aquesta és la segona vegada que el Festival lliura aquest guardó que es va instaurar l’any passat per reconèixer la trajectòria al món del cinema i que va rebre per primer cop el compositor Carles Cases.

El premi Xavier Cugat s’ha lliurat després que la cantant argentina Nathalia Llebeili ha interpretat la cançó "Nostalgias", acompanyada només d’una guitarra.

El músic i compositor Leví Star ha estat l’encarregat de conduir la gala, que ha tingut un fort component musical. A banda de Nathalia Llebeili també s’ha pogut escoltar una canço inclosa a la banda sonora de "Fuzzy".

En aquesta 23a edició, centrada en el talent emergent, el Festival de Cinema de Girona ha comptat amb tres categories: documental, digi-ficció i curtmetratges de ficció en 35 mm. Han estat més de 40 curtmetratges a competició de temàtica diversa i procedents de les comarques de Girona, Catalunya i la resta de l’Estat, Itàlia, Xile, Brasil, Portugal, Estats Units i Argentina, entre altres.

La categoria amb més curtmetratges a competició ha estat la de digi-ficció amb 26 treballs, mentre que se n’han seleccionat  9 en la categoria de documentals i 6 per al premi al millor curtmetratge de 2011.

A banda de les tres seccions a concurs, durant el Festival s’ha pogut veure també un programa de curts del Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona, incloent-hi el guanyador del Premi del Públic i el Premi del Jurat. També s’ha pogut veure una mostra de cinema de la Catalunya Nord, dissenyat en col·laboració amb el Festival Cinemaginaire d’Argelès sur Mer, que està agermanat amb el festival de Girona, i una mostra de cinema xilè.