31è GIFF del 24 al 28 de setembre al de 2019 EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN
31è GIFF  del 24 al 28 de setembre al  de 2019                                                   EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN

25è FESTIVAL. Memòria 2013

<<<< 


VALORACIÓ

Fa vint-i-cinc anys Girona va crear per Catalunya un nou model de Festival, el de la categoria “B”, que va estar reconegut ràpidament. Va ser al Bar Nummulit i als Cinemes Plaça. Actualment és un format estandarditzat. A Catalunya n’hi ha més de trenta de reconeguts i més cent en marxa.

Moltes ciutats varen venir a Girona a prendre model: Lleida, Tarragona, Barcelona.

La majoria autors, actualment reconeguts, han passat pel Festival. Ja que el curtmetratge es l’antesala del llarg.

En aquests 25 anys hem passat per l’epicentre de la revolució tecnològica de la comunicació més important de tota la historia de la humanitat.

Fa quinze anys vàrem tenir el reconeixement europeu dins el programa Inter fronterer que ens varen donar 80.000€ pel nostra projecte. Aquest any tenim el reconeixement de Media Antena Catalunya.

Media Antena es un programa europeu de cinema, el seu departament de Catalunya el reconeix d’interès i participa en el debat El cinema europeu en el territori espanyol Autor / Mercat. La seva aportació és el pagament d’uns viatges, col·laborar en l’organització i en la mesura que correspongui aportar discurs al debat.

El Festival s’ha obert a nous espais:

 • El TEATRE MUNICIPAL de Girona que substitueix a la Plaça dels cinemes, ja que amenaça pluja.

 • Museu del Joguet de Catalunya, on competeix el dibuix animat.

 • Fundació Valvi, on competeix la Vídeo Creació.

Es varen projectar 125 pel·lícules, la majoria a competició, son procedents majoritàriament d’Europa tot i que hi ha presència de tot el món.

Es va fer un homenatge a Tomàs Mallol creador del Museu del cinema de Girona.

 

OBJECTIUS

S’assoleixen els objectius plantejats.

TALENT EMERGENT

Es convoca el talent emergent i ell respon amb innovació, creació i nous discursos. La seva obra arriba al públic, a la crítica, al jurat, es mediatitza i es genera estímuls creatius, autocrítica, una concepció estètica de discurs, una creativitat més particular i alhora més internacional, més cosmopolita, i es genera un a concepció creativa més propera al públic. Tot això tenint en compte que les poques oportunitats del talent emergent.

 

EUROPA

Tenir una programació europea per a satisfer les necessitats del nostra país, d’anar a Europa

directament des de Catalunya. Tanmateix Europa és el nostra entorn natural i que ens identifica com

a país independent.

CULTURAL

És un projecte cultural que aglutina totes les disciplines artístiques. El cinema no és com un atleta que corra sol, sinó que és tot un equip creatiu ben coordinat, on cada disciplina es desenvolupa lliurament en un entorn, la pel·lícula, i creix millor que tot perquè suma: literatura, música, interpretació, fotografia, art, etc. Donant lloc a una harmonia espectacular. Tots els artistes de qualsevol disciplina està convocat a participar creativament al Festival de cinema de Girona. Cada dia més el talent emergent es recolza en solvents artistes d’altres disciplines. Objectiu cultural assolit.

 

PÚBLIC

El públicd’aquest any ha tingut més opcions que mai, perquè ha comptat amb més espais: Cinemes Albeniz, entorn genuí de cinema. Casa de Cultura, entorn genuí de cultura, seu de l’antiga Filmoteca de Catalunya, allotja una gran Biblioteca. Teatre Municipal, espai genuí d’arts escèniques que el cinema hi té el seu lloc, molt especialment quan es converteix en un esdeveniment. Fundació Valvi, espai genuí d’art. Espai de Solidaritat escaient per mostrar que el cinema té un discurs social. Museu del Joguet de Catalunya a Figueres, abastem més territori i entrem en un espai d’il·lusió, infantil per a nens, adolescents i grans; idoni pels dibuixos animats.

Quan a la resposta quantitativa de públic ens hem tornat acostar al nostre objectiu comptant amb 3.765 espectadors.

 

PROMOCIÓ CIUTAT

La ciutat de Girona, segona capital cultural de Catalunya, manté el seus lideratge com a tal, mercès alimentar activitats que són pioneres a Catalunya com aquest Festival de cinema. Tanmateix es prestigia la ciutat per si mateixa, pel sol fet de tenir esdeveniments d’aquesta talla.

Es mediatitza la ciutat al públic cultural i cinematogràfic al món, mercès als comunicats que arreu es fa dels seus participants, molt especialment perquè la marca del festival porta el nom de GIRONA, de manera que cada cita i referencia és una promoció. Una ciutat sense referències, mai esdevindrà un destí.

La ciutat pren un veritable rol entre els professionals del sector cinematogràfic, tot esdevenint un centre d’interès i un destí industrial i comercial.

 

IMPACTE ECONÒMIC

Hem contat 3.765 espectadors, procedents de diverses part del mon. El més abundant és el de la ciutat, de la província de Barcelona i Madrid on hi ha hagut una bona participació.

L’hipotètic resultat econòmic es que el festival ha deixat 231.400,00€a la ciutat, ho podem veure en quadre d’aquí sota.

 

CRITERIS I PRINCIPIS DEL FESTIVAL

El Festival de cinema de Girona des del seu inici té per objecte la recerca de nou talent prioritàriament europeu, generar camí al talent que està fora de circuits de mercat, perquè la seva obra té un important públic al nostre país. El Festival li ha d’obrir la porta al mercat del nostre país.

Les pel·lícules de l’edició de l'any passat, no tenien distribució a Catalunya, el Festival Girona va posar aquestes pel·lícules europees davant el públic i un jurat format pels crítics més influents de Barcelona, aconseguint reivindicar l’estrena d’aquests films a Catalunya. Per aquest any 2013, comptarem amb públic, crítica, premsa, distribuïdores i exhibidors perquè aquestes pel·lícules es posicionin bé en el mercat català i a l’espanyol. Aquest és el resultat que volem obtenir.

 

FESTIVAL DE FESTIVALS

El Festival de cinema de Girona va adquirint cada vegada més importància com a Festival de Festivals.

Aquest any ha acollit a:

 1. FICGLB (Barcelona)

 2. Web series (Girona)

 3. Smarts Films (Girona)

 4. Art Film (Lloret de Mar)

 5. Concurs curtmetratges per joves Walter Benjamin de Portbou.

 6. Cinema d'Animació (Museu del Joguet. Figueres)

 7. Vídeo Creació (Fundació Valvi. Girona)

 8. ECO-FILM FESTIVAL

 9. Festival dels infants

 

TREBALL EN XARXA I ALIANCES

Al llarg dels vint-i-cinc anys de Festival s’han creat més de dues-centes aliances, convenis i compromisos en altres institucions del propi sector cinematogràfic, el culturals, públic, turístic, social, privat i sobretot internacional.