31è GIFF del 24 al 28 de setembre al de 2019 EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN
31è GIFF  del 24 al 28 de setembre al  de 2019                                                   EL TALENT ÉS EL MOTOR DEL MÓN

CASA DE CULTURA Plaça Hospital 6. Girona  (entrada gratuita)

Divendres 2 d’octubre 2015 a les 16h

CINEMA SENSE BARRERES

Secció no competitiva, dirigida per Angeles Alacañiz,  dedicada al discapacitat, com autor i com espectador.

El Festival vol despertar la sensibilitat i la consideració per aquest públic i per aquesta temàtica que tants èxits ha aconseguit en els Oscar de Hollywood.

Els programes aniran acompanyats de conferències i altres activitats pròpies per aquesta secció.

PROJECTE X  20’ ARBUCIES

Fotograma de la pel·lícula amb ROXANA URSU

Direcció Latxa Lazcorreta.  Guió Institut Montsoriu Producció Àlex Muñoz Fotografia Latxa Música Carles Lloveras Muntatge Latxa Direcció d’art Latxa Gènere Documental Productora Institut Montsoriu

Repartiment Roxana Ursu, Noon, Esther, Giselle, Unai, Farners.

Sinopsi Roxana Ursu, té quinze anys, ha conviscut tota la vida amb una paràlisi parcial que li afecta a les cames. Ella mateixa, amb la col·laboració de l’Institut Montsoriu, ha desenvolupat aquest documental, on expressa en primera persona el que se sent i el que es veu, quan tens una diferència tant singular com la seva.

L’INQUIET SR. ESPIOCA  40’ VALÈNCIA

Fotograma de la pel·lícula

Direcció Gerardo J. Nuñez Guió Gerardo J. Nuñez Fotografia Arlette Biot Muntatge Joan Alamar Productor Roberto Sintes

Repartiment Pilar Adrover, María Alfanjarín, Paquita Belda, M Adela Belenguer, Isabel Dorado, Nati Giménez, Rosa Guardiola, Carmen Guerola, Francisco López, M José Martínez, Pilar Martínez, Carmen Merino, Maruja Navarro, Mjosé Sarrión, Jose M Vázquez, Pau Blanco, Juli Cantó, Alfons Cervera, Artur Hernández i Pascal Kleiman.

Sinopsi Repàs del segle XX de la població valenciana de Picassent a través d'un personatge totalment desconegut per al gran públic. Es compta amb més de 15 testimonis.

VALENCIA CUENTA CONTIGO. EL PALACIO CERVELLÓ  30’ VALÈNCIA

Fotograma de la pel·lícula

Direcció Gerardo J. Nuñez Guió Gerardo J. Nuñez Fotografia Joan Alamar Direcció d’art Arlette Biot Gènere Documental Productor Roberto Sintes

Sinopsi El Palau de Cervelló és un palauet situat a la Plaça Tetuan, ha estat testimoni de bona part dels últims 3 segles. Ha estat residència de convidats il·lustres com Ferran VII i Isabel II i actualment és seu de l'Arxiu Municipal a més de ser un Museu en si mateix.

QUE RESTE-T’IL...?  48’ BRUSSEL·LES

Fotograma de la pel·lícula i el director FELIPE SANDOVAL

Direcció Felipe Sandoval Repartiment Interns d’un asil.

Sinopsi Un acostament als interns d’un asil, amb una mirada transcendent i emotiva.

Angeles Alcañiz Comas (Assoc. ELSA Integracio). Directora de la secció

CINEMA I DISCAPACITAT

 

Per una inclusió total

La capacitat de creativitat que antany se'ls negava a les persones amb discapacitat, avui se'ls presenta com una gran oportunitat (Art, dansa, teatre ....)

Volen Acabar amb els seus prejudicis que els envolten i ells són actors, directors ... explicar la seva veritat.

El setè art els reclama, han protagonitzat curtmetratges i pel·lícules. Són actors, directors, realitzadors ... i volen que així se'ls reconegui en públic.

Un aspecte destacat és la imatge que la gran pantalla ha transmès, se'ls ha retratat com a persones dependents, marginades o amb dificultats per adaptar-se a l'entorn. Altres vegades com a exemple de superació.

Però la realitat ha canviat i el cinema ha obert les seves portes a la discapacitat. S'ha fet tot el possible per acabar amb els prejudicis.

 

Dels curtmetratges a la gran pantalla

El cinema i altres mitjans de comunicació no representen fidelment la realitat. El tema de la discapacitat, massa sovint es comet omissions i es fomenten prejudicis, es mantenen i s'encoratgen actituds negatives i injustes.

No es pot dubtar del poder dels mitjans. Les associacions de discapacitats lluitem constantment perquè els mitjans reconeguin el seu dret a ser visibles a la societat, ja que això significa existir en el pensament dels altres. "El que no apareix a la televisió no existeix per a la majoria dels ciutadans"

Els models de tractament de la discapacitat, es veu fonamentalment com un subjecte de protecció o tutela, un ciutadà mantingut perpètuament en minoria d'edat.

El problema de la discapacitat es defineix com un problema de l'individu, ja que és en la seva deferència i en la seva manca de destresa on es localitza l'origen de les seves dificultats.

La solució cal buscar-la.

S'ha produït un important canvi qualitatiu en la concepció de la discapacitat. Els plantejaments tradicionals es van substituint per altres que destaquen la identificació i l'eliminació dels diversos obstacles a la igualtat d'oportunitats i la plena participació de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida. En l'actualitat es prima la integració, per sobre de l'objectiu més limitat de l'adaptació, com el factor fonamental per permetre la inserció de les persones amb discapacitat en la societat activa, demandant la inclusió (enfront de l'eclosió), la independència i la autodeterminació (enfront de la dependència) i l'enfortiment (enfront de les postures paternalistes).

 

Els discapacitats al cinema

Des dels seus origens el cinema tracte el tema dels discapacitats.

El geperut de Notre Dame (1923), Llums de la ciutat (1931), etc.

Fins i tot, el discapacitat entra de ple en el cinema per tal d'elogiar als herois de guerra i aixecar la moral al poble nord-americà durant la Segona Guerra Mundial.

Acadèmia de Hollywood, des de 1947 no ha parat d’oscaritzar contínuament al discapacitat. Aquest any va concedir set Oscar a la pel·lícula "Els millors anys de la nostra vida". En la darrera edició Eddie Redmayne s'ha endut l'Oscar al millor actor, per la seva interpretació del físic Stephen Hawking a "La teoría del todo" i Julianne Moore, el de millor actriu per "Siempre Alice", en el paper d'una professora amb malaltia d'Alzheimer avançada.

 

ANGELES ALCAÑIZ COMAS

Assoc. ELSA Integració

El Festival, per la naturalesa del seu esdeveniment, té dret a modificar el programa en qualsevol moment.

Tota modificació s’intentarà anunciar en tots els medis possibles prioritzant, aquesta web.